Zivatarra, viharos széllökésekre és jelentős esőre figyelmeztetnek

2023. november. 03 10:41

Hidegfront vonul át hazánkon, a csapadékzóna kelet felé halad a nap folyamán. Délkeleten viharos széllökésekre számíthatunk.

A déli, délkeleti szelet az Alföldön (kiemelten a Viharsarokban) 60-90 km/óra közötti széllökések kísérhetik. Viharos (60-80 km/óra) széllökések az ország magasabban fekvő területein is előfordulhatnak. Késő estére jelentősen veszít erejéből a légmozgás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki viharos erősségű széllökések miatt Békés és Csongrád-Csanád megyére pénteken, míg elsőfokú figyelmeztetés Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében érvényes.

Ma napközben legnagyobb valószínűséggel a Dunántúlon fordulhatnak elő zivatarok. Az erősebb gócokhoz intenzív csapadék (hozzávetőleg 10-20 milliméter, egy adott pont felett egymást követő záporokból, zivatarokból akár 25-30 millimétert meghaladó mennyiség), viharos széllökések (általában 70-80 km/óra), illetve apró szemű (1 centimétert nem meghaladó átmérő) jégeső társulhat.

Délután a Dunántúl nyugati és középső régióiban alacsony valószínűséggel heves zivatar is előfordulhat 90 km/óra körüli széllökések és 1-2 centiméter átmérőjű jég kíséretében.

Zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes három északkeleti megye kivételével hazánk teljes területén pénteken.

A Kisalföldön és az Alpokalján akár területi átlagban is, másutt inkább csak lokálisan érheti el, haladhatja meg a 20 millimétert a pénteken lehulló csapadék mennyisége.

Jelentős eső miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Szombaton veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán okoz változékony időjárást és kellemetlen tüneteket. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás csökken.