Nagy területen viharos széllökésekre figyelmeztetnek

2023. november. 17 11:54

Egy hidegfrontnak köszönhetően északnyugat felől egyre többfelé megerősödik, viharossá fokozódik a szél. Szombat este csillapodik jelentősen a légmozgás.

Egyre nagyobb területen erőre kap az északnyugatira, északira forduló szél, amelyet ma estig főként a Dunántúlon, éjszaka már a középső tájakon, majd északkeleten (elsősorban Nyírség, Bodrogköz) is kísérhetnek helyenként viharos lökések, amelyek leginkább a nappali időszakban a Dunántúlon haladhatják meg a 70 km/órát (a magasabban fekvő részeken és a Balaton környékén esetleg a 80 km/órát is).

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki viharos erősségű széllökések miatt a teljes Dunántúlra, továbbá Budapestre és Pest megyére, valamint Bács-Kiskun megyére, a pénteki napra vonatkozóan.

Ma délen, délnyugaton egy-két záport dörgés, villámlás is kísérhet. Az ország keleti, északkeleti harmadán lokálisan a napi csapadékösszeg is elérheti, meghaladhatja a 20 millimétert.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombat napközben a fentebb említett tájegységeken már nagyobb területen fordulhatnak elő viharos (65-80 km/órát meghaladó, néhol esetleg ~85 km/órás) széllökések, a légmozgás csak késő délutántól, estétől kezd el veszíteni erejéből.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes szombaton viharos erősségű széllökések miatt a teljes Dunántúlon, továbbá Budapesten és Pest megyében, illetve Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád-Csanád megyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás