Viharos széllökésekre és zivatarra figyelmeztetnek szombaton

2023. november. 24 11:09

Erős, viharos széllel és jelentős lehűléssel, télies időjárási fordulattal telik a hétvége. Ma északkeleten és északnyugaton, holnap a délnyugati megyékben megdörrenhet az ég.

Kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség ma alapvetően nem valószínű. Ma az északkeleti és az északnyugati határ közelében egy-egy helyen megdörrenhet az ég. A záporokat (esetleg zivatarokat) viharos lökések (60-80 km/óra) kísérhetik. 

Szombaton az északnyugati szelet az északnyugati vidékeken, valamint a Dunántúli-középhegység terültén 70 km/órát elérő lökések kísérhetik, emellett délelőtt a délnyugati megyékben kedvezővé válnak a feltételek zivatarok kialakulásához. A zivatarokhoz apró szemű jég és viharos erejű széllökések (hozzávetőleg 60-70 km/óra) társulhatnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Baranya és Somogy megyére, szombatra vonatkozóan.

Viharos erősségű széllökések miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes szombaton Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyében.

Szombat délután egy összeáramlási zóna mentén – nagyjából a Miskolc-Szeged tengely tágabb környezetében – hózáporok kialakulása várható, a hózáporokból lepel – pár centiméter friss hó hullhat. Emellett szombat estétől a nyugati területek fölé hózáporok sodródnak be, ezekből is – az éjféli órákig – pár centiméter friss hóréteg alakulhat ki.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás