Ónos eső veszélyére és havazásra figyelmeztetnek

2023. november. 29 10:35

Mediterrán ciklon hoz változatos csapadékot a következő napokban. A főváros térségében és északkeleten, valamint délnyugaton ónos eső teremthet balesetveszélyes közlekedési feltételeket csütörtökön.

Ma kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség nem valószínű. Ma az északkeleti, keleti harmadban egy összeáramlás mentén havazásra is lehet számítani. A lehulló friss, tapadó hó mennyisége általában lepel és 2 centiméter körül várható.

Holnap délnyugat felől egyre többfelé várható csapadék, a reggeli órákban a Dél-Dunántúlon előfordulhat gyenge ónos eső is, majd napközben az ország nagy részén eső lesz a jellemző. Azonban az Északi-középhegység tágabb térségében, valamint a főváros környékén kezdetben mindenhol havazás, havas eső várható, majd a déli óráktól egyre inkább ónos esőbe, fagyott esőbe, majd esőbe vált a csapadék halmazállapota, legkésőbb a magasabban fekvő területeken.

Péntek éjfélig legtovább az északi határ közelében tarthat ki a havazás, itt és az Északi-középhegység más részein általában 5-10 centiméter közötti hóréteg várható, de lokálisan ezt meghaladó mennyiség (akár 15 centiméter feletti) is összegyűlhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki havazás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére, a csütörtöki napra vonatkozóan.

Az esti óráktól az Északi-középhegység térségében is egyre nagyobb területen tartós ónos eső (~1-5 milliméter, helyenként akár több is lehet) váltja fel a havazást.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes ónos eső veszélye miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében csütörtökön, míg elsőfokú figyelmeztetést Somogy és Zala megyére adtak ki.

Péntek hajnalra várhatóan mindenütt esőbe vált a csapadék halmazállapota. A halmazállapot-váltás határa jelentős bizonytalansággal terhelt, emiatt a várható csapadékfajták területi kiterjedése és mennyisége is nehezen előrejelezhető!

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás