Ónos eső veszélyére és jelentős havazásra figyelmeztetnek

2023. december. 05 11:52

Mozgalmas időszak veszi kezdetét egy mediterrán ciklonnak köszönhetően. Nyugat felől egyre nagyobb területen válthat hóra a csapadék.

Délnyugat felől csapadékzóna érkezik, amelynek jellemző halmazállapota kezdetben eső lesz, de a Dunántúlon már helyenként napközben ónos eső (általában pár tized milliméter) is előfordulhat. Kiemelten a Dunántúli-középhegység térségében (főleg Bakony) nagyobb mennyiségű ónos csapadék is eshet (1-3 milliméter). Este a Dunakanyar, Budai-hegyek, Nógrád, illetve Mátra térségében lehet számítani átmeneti ónos esőre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki ónos eső veszélye miatt Veszprém megyére kedden, míg elsőfokú figyelmeztetés Budapesten és Pest megyében, továbbá Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas és Zala megyére érvényes.

Estétől nyugat felől a csapadék halmazállapota egyre inkább havazásba vált, tartós havazás kezdődik a Dunántúlon.

Havazás miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes kedden Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szerda estig a legnagyobb hómennyiség előzetes számítások alapján a Bakony-Mecsek vonalában hullhat, a magassággal felfelé haladva egyre vastagabb hótakaró valószínű. Síkvidéken a kevéssel fagypont fölötti hőmérsékletnek köszönhetően általában ~5-15 centiméter vizes (tapadó) hóréteg jöhet össze, de a Somogyi-dombság, a Dunántúli-középhegység, kiemelten a Bakony 300 méter feletti részein, ahol végig fagyhat, ennél több (20-30 centiméter) vastag hóréteg is kialakulhat.

A szerda esti órákban a csapadék súlypontja a középső országrészre – beleértve a főváros térségét is – helyeződhet, ott is havazás kezdődik, melyből szerda éjfélig arrafelé lepel és 7 centiméter közötti, olvadozó hóréteg összegyűlhet. A magasabban fekvő részeken (például Budai-hegyek) ennél jóval nagyobb mennyiség (10 centiméter feletti) is lehullhat.

A havazás folytatódik csütörtökön a déli órákig, melyből további több centiméter friss hó várható.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes havazás miatt Veszprém megyében szerdán, míg elsőfokú figyelmeztetést a teljes Dunántúlra, Budapestre és Pest megyére, továbbá Bács-Kiskun megyére adtak ki.

Ónos eső veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Budapesten és Pest megyében, illetve Heves és Nógrád megyében szerdán.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás