Hóömlésre számíthatunk éjszaka a dunántúli hegyekben

2017. december. 08 16:19

Az átvonuló hidegfront többfelé okoz kiadós mennyiség csapadékot és havazást hazánkban. A legtöbb hó valószínűleg a Mecsekben hull majd.

Pénteken a Dunántúl középső és délnyugati megyéiben, szombaton pedig a Tiszántúlon hullhat területi átlagban is jelentős, 15 – 20 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék.

Péntek este a Dunántúlon előbb a hegyekben, majd másutt is az eső fokozatosan intenzív havazásba vált át. A tapadó hó a fák ágait nagyon megterheli, amelyek letörhetnek, baleset veszélyessé válhatnak. A villamos hálózatban áramkimaradások lehetnek a vezetékekre zuhanó ágak, fák miatt.

Szombat délelőttig a dunántúli hegyekben szinte mindenütt, Veszprém megyében az alacsonyabban fekvő vidékeken is kialakulhat több centis hóréteg, majd megszűnik a csapadék. A legtöbb hó a Mecsek magasabb csúcsain valószínű, ott akár 5 – 10 centiméteres hóréteg is kialakulhat. A Dunától keletre síkvidéken a váltás inkább csak a szombat délutáni, esti órákban következik be, és a Tiszántúlon ezután pár centis vizes hótakaró alakulhat ki. Az Északi-középhegységben – különösen annak keleti felén – viszont a szombati nap nagy részében havazni fog, és 5 centimétert meghaladó mennyiség is lehullhat.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás