Nagy havazás sújt Görögországra

2018. február. 14 14:45

Az elmúlt napokban nálunk is többfelé összefüggő hóréteg alakult ki az országban. A sok csapadékot egy mediterrán ciklon hozta, amely most délkelet felé veszi útját.

Hazánk felett már gyengülőben van a havazás, ez amiatt van, hogy a már több napja felettünk örvénylő ciklon utat talál magának Európa délkeleti tájai felé.

Kedden és szerdán nem csak nálunk, hanem Horátországban és Szlovéniában is jelentős hó hullott.

A következő napokban Görögországban is hasonlóan szép, havas képek készülhetnek majd, ugyanis a ciklon jelentős havazást okoz a Balkán-félsziget déli részein. Az alábbi ábrán a következő két napra előrejelzett csapadék mennyisége látható inch-ben. Ahhoz, hogy centiméterben is megkapjuk a várható hó mennyiségét, a lenti számokat körülbelül 30-al kell megszorozzuk.

Látható, hogy az ország legalább felén összefüggő hóréteg alakul ki péntek estére. A hegyvidéki területeken 30-60 centiméter hullhat, de még a nyáron nagyon népszerű keleti tengerpart is fehérbe borul rövid időre.

Az idei télen nem ez lesz az első komoly havazás náluk. Már karácsony előtt is többfelé jelentős hóréteg alakult ki. Akkor a hó gyors olvadása árvizeket, földcsuszamásokat okozott.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán okoz változékony időjárást és kellemetlen tüneteket. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás csökken.