Felhőszakadásra, jégesőre figyelmeztetnek

2019. május. 19 8:58

Délkelet felől egyre többfelé várható zivatarok kialakulása, helyenként rövid idő alatt 25 millimétert meghaladó eső is hullhat. Az ország keleti felében figyelmeztetés érvényes.

Vasárnap a déli óráktól eleinte helyenként, majd délutántól, késő délutántól főként a Dunától keletre több hullámban kell zivatarokra számítani. A zivatarok déli, délkeleti irányból észak felé haladnak és nagy valószínűséggel rendszerekbe is szerveződhetnek. A zivatarokat többfelé kísérheti felhőszakadás (rövid idő alatt lehulló, 25-30 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék), viharos erejű kifutószél (>70-90 km/óra), esetleg néhol nagyobb méretű jég (1-2 centiméternél nagyobb) is, ez utóbbira legnagyobb esély a délkeleti országrészben mutatkozik. A zivatartevékenység az éjszaka során sem szűnik meg mindenütt, a zivatarok várhatóan a reggeli órákra hagyják el az országot északi irányba. Az éjszaka során már a Dunántúlon is kialakulhatnak néhol zivatarok, de ezek kevésbé lesznek hevesek.

Hétfőn a reggeli órákra elhagyják a zivatarok az országot, majd átmeneti szünet után napközben ismét többfelé számítani kell képződésükre, legkésőbb (késő délutáni esti órákban) az északkeleti országrészben. Ezen zivatarok már kevésbé lesznek hevesek a vasárnap esti, éjjeli zivatarrendszerekhez képest, viharos széllökések (60-70 km/óra), kisebb felhőszakadás (20-30 milliméter), kisméretű jég társulhatnak hozzájuk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra vonatkozóan heves zivatarok kialakulása miatt Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok megyékre. Továbbá elsőfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás miatt vasárnapra vonatkozóan Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyékre. Itt intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.