Aki teheti, szombat délután, este ne induljon útnak

2018. március. 16 11:17

A hajnali órákban újabb csapadéktömb éri el hazánkat, amelyből esőre, ónos esőre, majd havazásra számíthatunk. Az erősödő szél miatt szombat délutántól hófúvásokra is számítani kell.

Szombaton a reggeli óráktól délnyugat felől terjedve jelentős mennyiségű (általában 10-20 milliméter) csapadék várható az országban, amelyek halmazállapota eleinte eső formájában valószínű, majd északkelet felől egyre nagyobb területen havazásba, az Alföldön ónos esőbe, fagyott esőbe válthat a halmazállapota.

Szombaton a délutáni óráktól északkelet, illetve északnyugat felől egyre nagyobb területen havazásba vált a csapadék. Az ország északkeleti harmadában és az Alpokalján 5-10 centiméter körüli, általában az ország északi felében 5 cm körüli hó hullhat, ennél kisebb mennyiségű megmaradó hó a Dunántúl déli felében valószínű.

Hófúvásra általában az ország északi területein számíthatunk, erős hófúvásra az Északi-középhegységben, annak előterében, kiemelten a Bodrogközben számíthatunk, ezeken a részeken viharos (60-80 km/óra, kis területen akár efeletti) széllökések valószínűek.

Szombaton a késő délutáni, esti óráktól általában az ország délkeleti harmadában ezen belül kiemelten az Alföldön, annak is főként egy délnyugati-északkeleti tengelyében az eső, illetve időszakos havazás mellett jelentős mennyiségű ónos eső vagy – bizonytalan módon – fagyott eső hullhat az éjféli órákig.

A rendkívül kedvezőtlen időjárási feltételek miatt főutak, akár autópálya szakaszok időszakos lezárására is számítani kell!

Az időjárási helyzet változásával a figyelmeztetéssel érintett terület is módosulhat. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.