Délelőttre még az ország nagy részén riasztás érvényes

2019. március. 11 8:34

Az éjszakaihoz hasonló szélvihar már nem várható, de a déli órákig továbbra is lehetnek viharos lökések az ország nagy részén. A délután folyamán északnyugaton léphet fel még viharos erősségű széllökés.

Lassan csillapodik a szél. A nyugati, északnyugati szél délelőttig mindenütt veszít erejéből, de a nap folyamán még továbbra is számíthatunk erős, viharos-közeli széllökésekre (50-65 km/óra). Ennél erősebb széllökések (65-75 km/óra) főként a nap első felében a magasabban fekvő helyeken, illetve délután – elsősorban az Észak-Dunántúlon – záporok környezetében várhatóak. A legkevésbé szeles régiónak a délnyugati országrész ígérkezik. Hétfőn délután az ország északnyugati felén a záporokhoz (jégdara záporokhoz) viharos szél és néhol zivatar társulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki a viharos erősségű széllökések miatt hétfőre vonatkozóan tíz megye járásaira és a fővárosra: BudapestrePest megye Aszódi, Budakeszi, Dunakeszi, Érdi, Gödöllői, Gyáli, Monori, Nagykátai, Pilisvörösvári, Ráckevei, Szentendrei, Szigetszentmiklósi, Szobi, Váci és Vecsési járásaira, Borsod-Abaúj-Zemplén megye Edelényi, Kazincbarcikai, Miskolci, Ózdi és Putnoki járásaira, Fejér megye Bicskei, Dunaújvárosi, Enyingi, Gárdonyi, Martonvásári, Móri, Sárbogárdi és Székesfehérvári járásaira, Győr-Moson-Sopron megye Pannonhalmi és Téti járásaira, Heves megye Bélapátfalvai, Egri, Gyöngyösi, Hatvani és Pétervásárai járásaira, Komárom-Esztergom megye Esztergomi, Kisbéri, Oroszlányi, Tatai és Tatabányai járásaira, Nógrád megye Balassagyarmati, Bátonyterenyei, Pásztói, Rétsági, Salgótarjáni és Szécsényi járásaira, Somogy megye Siófoki járására, Jász-Nagykun-Szolnok megye Jászberényi járására, valamint Veszprém megye Ajkai, Balatonalmádi, Balatonfüredi, Devecseri, Pápai, Tapolcai, Várpalotai, Veszprémi és Zirci járásaira.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes: Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyékre.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az esti órákban észak felől egy hidegfront érte el hazánkat, minek hatására lehűl az idő. A front az érzékenyebbeknél fáradtság és tompaság érzést okozhat. Görcsös, migrénes fejfájás is előfordulhat. A megerősödő szél jelentősen csökkenti a hőérzetet. A tiszafafélék, a juhar, valamint a nyár pollenkoncentrációja többfelé elérheti a magas szintet.
A légnyomás csökken, majd emelkedni kezd.