Halong a 2019-es trópusi vihar szezon legerősebb tájfunjává fejlődött

2019. november. 07 9:58

Az idei trópusi ciklon szezon átlagon felül teljesít, már ami a legerősebb fokozatba sorolt, intenzív hurrikánokat, tájfunokat illeti.

A Halong névre keresztelt tájfun a szerdai nap folyamán tovább erősödött, a legerősebb szelek meghaladták benne a 300 km/órás sebességet, középpontjában a légnyomás egészen 894 hPa-ig csökkent. Ez már meghaladja a korábban Amerikában pusztító Dorian hurrikán szélerejét. A Halong tájfun környezetében a tenger felszínének a hőmérséklete eléri a 29 fokot, amely nagyon kedvező a forgószél számára, hogy további energiát merítsen a meleg tengerből. A tájfun a következő napokban észak, majd északkelet felé vonul tovább (alábbi térkép), miközben áthelyeződése egyre inkább gyorsul. A hidegebb tenger fölé érve fokozatosan gyengül az örvénylése.

Halong az idei 7. szupertájfun a Csendes-óceán nyugati medencéjében, valamint a 3. a legerősebb, 5-ös fokozatba sorolt tájfunok között. A másik két 5-ös kategóriába sorolt szupertájfun Wutip és Hagibis volt a 2019-es szezonban.

Az alábbiakban néhány látványos műholdkép látható az idei legerősebb tájfunról.

Egy közeli kép a tájfun szeméről:

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Továbbra is változékonyan alakul hazánk időjárása. Az ország keleti felében hullámzik egy frontálzóna. Figyelmetlenség, reakció idő növekedés jelentkezhet, amitől több baleset lehet az utakon. Az ízületi panaszok felerősödnek. Érdemes reggel átmozgatni a fájó végtagokat.
Migrénes fejfájás is előfordulhat. Többfelé megélénkül a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.