Havazásra, viharos szélre figyelmeztetnek hétfőn

2020. március. 23 10:11

Míg északon legfeljebb lepelnyi hó hullhat, dél felé haladva egyre nő a várható mennyiség. A Mecsekben estétől hófúvás is kialakulhat a viharos erejű széllökések miatt.

Hétfőn a kora reggeli óráktól az ország nagyobb részén az északkeleti, a Nyugat-Dunántúlon az északi szelet nagy területen kísérik viharos 60-85 km/órás lökések (Dunántúlon: 60-70, északkeleten 60-85 km/óra). Hétfőn kora reggel a középső országrészben hózáporokból kis területen eshet 1-2 centiméter hó. Szintén a kora reggeli óráktól kelet felől érkezik egy kiterjedtebb csapadéksáv (jobbára hó, de néhol havas eső, esetleg gyenge eső is előfordulhat – folyékony halmazállapot délelőttől lehetséges). Az ország északi felén legfeljebb lepelnyi réteg alakulhat ki, ám az ország déli felén lepel és 5-6 centiméter közötti tapadó hó eshet (nagyobb mennyiségre a Dél-Alföldön és Baranyában számíthatunk). A Mecsekben azonban, ahol jobbára porhó valószínű, a viharos északkeleti szél hófúvást okozhat (főként estétől).

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki hófúvás miatt Baranya megyére, a hétfői napra vonatkozóan. Havazás miatt Tolna, Bács-Kiskun és Baranya megyékben érvényes elsőfokú figyelmeztetés: itt 12 óra alatt 5 centimétert meghaladó friss hó hullhat. Viharos erősségű széllökések veszélye miatt nyolc megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Kedden Baranya megyében alakulhat ki hófúvás, elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.