Hózivatarok kísérik a hidegbetörést, figyelmeztetés érvényes

2021. április. 06 16:46

Az átvonult hidegfront után szerdán napközben kedvezővé válnak a feltételek záporok, hózáporok kialakulásához, amelyeket helyenként dörgés, villámlás kísérhet.

Szerdán a késő délelőtti, déli óráktól hózáporok, hódara-, jégdara záporok, záporok alakulnak ki elszórt jelleggel az országban. A záporos csapadékgócokat nagyobb eséllyel az északkeleti megyékben és a Dél-Dunántúlon zivatartevékenység is kísérheti. Intenzívebb hózáporok esetleg átmeneti vékony (lepel – 2 centiméteres) hóréteget hagyhatnak maguk után. Az északnyugati szelet főleg a Sopron – Szeged sávban kísérheti néhány viharos széllökés (60-65 km/óra, de záporos csapadékgócok környezetében az Észak-Dunántúlon ezt meghaladó lökés is előfordulhat). Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Zala, Somogy, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyére a szerdai napra vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.