Két trópusi ciklon sújt le egyidejűleg Ausztráliára

2019. március. 20 9:32

Ahogy kezdetét veszi az ősz a déli féltekén, egyre több trópusi ciklon jelenik meg az Indiai-óceán térségében. Három napon belül két ciklon éri el az ausztrál partokat.

Az elmúlt napokban az Idai trópusi ciklon okozott ítéletidőt és áradásokat Afrika délkeleti partvidékén, ezúttal pedig Ausztráliát fenyegeti két trópusi ciklon a hét második felében. Az első, a Trevor névre keresztelt trópusi ciklon, amely Queensland északi részén ér először partot, majd a a Carpenteria-öbölben, a meleg tengerfelszín fölé érve ismét megerősödik. Ezt követőn pénteken újra szárazföldet ér az Északi-terület partjainál, majd az ország belseje felé veszi útját, ahol fokozatosan gyengül és feloszlik.

A másik trópusi ciklont Veronicanak hívják és Nyugat-Ausztráliára fog lesújtani a szombati nap folyamán. Hatalmas esőzést és orkán erejű szelet okozva.

Kedd délután az alábbi műholdkép készült a két fejlődésben lévő trópusi ciklonról. Ausztráliától északkeletre Trevor, északnyugatra pedig Veronica örvénylik:

Pénteken a legerősebb széllökések a 280 km/órát is elérhetik a Trevor trópusi ciklonban:

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Ma hidegfront okoz kellemetlen tüneteket. Fejfájás jelentkezhet a havazás előtt. A közlekedést síkos utak és ködfoltok nehezíthetik.
Északnyugaton a szelet akár viharos lökések is kísérhetik. Ezért vezessenek óvatosan.

A légnyomás emelkedni kezd.