Kisebb havazásra, sűrű ködre figyelmeztetnek az országban

2020. január. 18 19:02

Hazánk nyugati tájait egy hidegfront érte el, az ország többi részén azonban még vasárnap is borongós, ködös időre kell számítani zúzmarával, ónos szitálással.

A középső és keleti tájakon éjszaka és vasárnap napközben is folytatódik a borult, párás, többfelé (sűrűn) ködös idő, amelyet ónos szitálás, hószállingózás kísérhet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tizenhárom középső és keleti országrészben található megyére figyelmeztetést adott ki a sűrű köd miatt vasárnapra vonatkozóan.  Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A Dunántúlon, annak is főként a nyugati felében kialakulhat gyenge havazás. Nyugaton, északnyugaton szombat éjfélig 1-2 centiméter hó hullhat. Az éjféli órákban és azt követően fokozatosan a középső tájak felé halad a csapadékzóna, amelyből főként havas eső és hószállingózás várható. Vasárnap délelőtt már a Duna vonalát is elérheti a rendszer, de zömmel a kelet-dunántúli területeken lehet kisebb havazásra számítani. Összességében vasárnap délig további 1-2 centiméter hó várható.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.