Ónos esőre és sűrű ködre figyelmeztetnek több megyében

2019. december. 08 11:55

Hazánk északkeleti megyéiben a késő délutáni óráktól ónos eső kialakulására kell számítani, emellett még több helyen sűrű köd is nehezíti a közlekedést.

Az országban inkább a délnyugati és északkeleti megyékben előforduló sűrű ködfoltok napközben, illetve általában vasárnap késő estig nagy területen megszűnnek, kis területen megmaradásukra az Északi-középhegység északi előterében van esély. A fagyos még ködös, rétegfelhős területeken ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki az ónos eső veszélye miatt vasárnapra vonatkozóan Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyékre. Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala, Bács-Kiskun, Somogy és Baranya megyében a sűrű köd miatt érvényes figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

 

A vasárnap esti óráktól, illetve az előttünk álló éjszaka az Északi-középhegység völgyeiben, az északkeleti határ közelében kisebb területen, illetve szintén kis területen esetleg északnyugaton, ahol még fagypont alatt alakul a felszínközeli hőmérséklet gyenge ónos eső kialakulhat. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére elsőfokú figyelmeztetés érvényes az ónos eső várható kialakulása miatt hétfőre vonatkozóan.

Hétfőn délutántól délnyugat felől esőzés kezdődik, ónos eső kialakulása már nem valószínű.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás csökken.