Ónos esőre, havazásra és sűrű ködre figyelmeztetnek

2020. január. 19 10:37

Hazánk felett gyenge hidegfront vonul át, amely a Dunántúl nyugati és középső részén havazást, a középső tájakon pedig ónos esőt okoz.

Főként az ország középső tájain, a Duna-Tisza közén, a Dunántúl keleti részén főként eleinte még több helyen is várható ónos szitálás további néhány tized milliméternyi mennyiségben. Rossz látási viszonyokra, sűrű ködre kiemelten keleten, északkeleten, illetve az országban általában a magasabban fekvő hegyvidéki területeken lehet számítani. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyére figyelmeztetést adott ki a sűrű köd miatt vasárnapra vonatkozóan. Az ónos eső veszélye miatt Fejér, Pest, Bács-Kiskun és Tolna megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

A Dunántúl nagyobb részén jellemzően gyenge intenzitású havazás várható, de nyugat felől a hőmérséklet emelkedésével teret nyer a havas eső, eső csapadékforma is. A gyenge havazás napközben a középső országrészre is átterjed. Jellemzően lepel-3 centiméter hó valószínű, de a Dunántúli-középhegységben, esetleg a Kisalföld keleti részén, illetve kiemelten a Bakony térségében helyenként 5-8 centiméter is hullhat. A hegyvidéki területeken várhatóan egész nap kitart hó formában a csapadék, de nyugat felől napközben átmenetileg a Dunántúl nagyobb részén fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet. A havazás miatt Veszprém megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.