Sűrű ködre, majd havazásra és viharos szélre figyelmeztetnek

2020. január. 04 12:17

Az érkező hidegfront hatására szombat estétől az ország egyre nagyobb területén viharossá fokozódik a szél. Az északkeleti megyékben pedig néhány centiméternyi hó is hullhat.

Elsősorban délnyugaton és az Észak-Alföldön előforduló kiterjedtebb sűrű köd várhatóan a szombat délutáni, esti óráktól ritkulhat jelentősebben. A rétegfelhőzetből ónos szitálás, hószállingózás még kialakulhat, délután már csak délnyugaton és északkeleten van esély ugyanerre. Szombaton késő estig a Tisza vonalában, Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részén, illetve a Dráva mentén kis területen átmeneti ónos eső nem zárható ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki a tartós, sűrű köd veszélye miatt szombatra vonatkozóan Baranya, Somogy és Zala megyére.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombat délutántól, vasárnap reggelig kialakulhat összességében nem jelentős mennyiségű csapadék (0,5-2 milliméter) az országban, amelynek halmazállapota inkább gyenge eső, havas eső formájában valószínű, azonban elsősorban északkeleten, keleten havazhat (lepel-2 centiméter, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti felében akár 3 centiméternyi is hullhat).

Szombaton késő estétől előbb Sopron térségében fordulhatnak elő 70 km/óra feletti széllökések, majd vasárnap napközben már a Dunántúlon nagy területen, a Duna-Tisza köze nyugati részén és északkeleten (Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében) számíthatunk viharos (általában és több alkalommal 65-75 km/óra) széllökésekre északi irányból. A vasárnap délelőtti, késő délelőtti órákban a Dunántúl nyugati részein átmenetileg egy-egy 80-95 km/órás széllökés nem zárható ki.

Vasárnapra vonatkozóan az egész Dunántúlra, Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetés érvényes a viharos erejű széllökések veszélye miatt.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.