Tetőzik a hőhullám, érkeznek a zivatarok, a legmagasabb fokú figyelmeztetés érvényes

2022. július. 01 12:16

Péntek este hidegfront éri el hazánkat. Előtte azonban még rendkívüli hőség várható. Délutántól egyre nagyobb számban várható zivatarok kialakulása.

A középső és a keleti megyékben már pénteken délután is kialakulhat zivatargóc (ekkor még viszonylag kevesebb helyen). A késő délutáni, esti óráktól az érkező hidegfront hatására előbb a Dunántúl nyugati felén aktivizálódhat a légkör, majd az éjszaka folyamán a Dunától keletre is egyre nagyobb területen erősödhet a zivatarhajlam. Az erősebb cellákat viharos (általában 65-85 km/óra) széllökések, jégeső (jellemzően 1-3 centiméteres átmérő) és intenzív csapadék (10-20 milliméter) kísérheti. Az érkező hidegfront mentén a késő délutáni órákban a nyugati határvidéken alacsony valószínűséggel heves zivatar is kialakulhat erősen viharos (90-95 km/órát meghaladó) szélrohamok kíséretében. Elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatar kialakulásának lehetősége miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy, Veszprém, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Csongrád-Csanád megyében a pénteki napon.

Pénteken az esti óráktól a Dunántúlon zivataroktól függetlenül is egyre nagyobb területen viharossá fokozódik az északnyugati szél, a legerősebb lökések meghaladhatják a 70-75 km/órát. Az éjszaka második felében némileg veszít erejéből a légmozgás, de viharos (általában 60-65 km/órás) lökések szombat napközben továbbra is előfordulhatnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy, Veszprém, Komárom-Esztergom és Fejér megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a viharossá fokozódó széllökések miatt a pénteki napra vonatkozóan.

Pénteken tetőzik a hőség, a napi középhőmérséklet jellemzően csak az Alpokalja térségében maradhat 27 fok alatt, az Alföldön illetve az ország középső tájain általában 29 fok felett alakulhat.

Pénteken Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád és Békés megyében harmadfokú, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Somogy, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében másodfokú, Vas és Zala megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton a csapadékhajlam átmeneti csökkenését követően a késő délelőtti óráktól az ország keleti, északkeleti felén ismét fokozódik a zivatartevékenység: a cellákhoz főként felhőszakadás (30-40 millimétert meghaladó csapadék), valamint viharos széllökések (70-85 km/óra) társulhatnak, de jégeső (általában 1-2 centiméter) is előfordulhat. Elsősorban az Északi-középhegységben és az Alföld északi részén heves zivatarokra is lehet számítani akár 50 millimétert meghaladó csapadék, illetve erősen viharos (90-95 km/óra) széllökések kíséretében. Szombaton Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok megyében másodfokú az ország többi részén pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadás előfordulása miatt Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok megyében másodfokú, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Szombaton a Dunántúl nyugati, északnyugati felén mérséklődik a meleg, keletebbre ugyanakkor továbbra is meghaladja a napi középhőmérséklet a 25, az Alföldön nagy területen a 27 fokot. Szombaton Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád-Csanád és Békés megyében másodfokú, Fejér, Tolna, Baranya, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében előfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán okoz változékony időjárást és kellemetlen tüneteket. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás csökken.