A hőség mellett országszerte zivatarok kialakulására figyelmeztetnek

2022. július. 25 11:16

Kedden hajnalban hidegfront éri el hazánkat. Hatására a hőség az Alföldre szorul vissza, viszont az ország bármely pontján kialakulhatnak frissítő zivatarok.

Hétfőn általában 25, a Dél-Alföld egyes részein 27 fok körül alakulhat a napi átlaghőmérséklet. Hétfőn Csongrád-Csanád megyében másodfokú, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Baranya, Tolna, Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Békés megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Kedden a hidegfront hatására az alföldi területekre korlátozódik a hőség, ott a napi középhőmérséklet általában 25, a dél alföldi területeken 27 fok körül alakulhat. Csongrád-Csanád és Békés megyében másodfokú, míg Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt. Kedden a reggeli órákban északnyugati felől egy hidegfront éri el az országot, amely hatására először a Dunántúl északi és nyugati felén várható záporok mellett zivatarok kialakulása. A nap folyamán egyre több felé lehet majd számítani zivatarra, legnagyobb eséllyel és legnagyobb számban a dunántúli területeken, valamint az Északi-középhegység térségében. A zivatarokat intenzív csapadék (10-20 milliméter, a Dunántúl délnyugati felén 20-30 milliméter is akár), viharos széllökés (60-70 km/óra) és jégeső (1-2 centiméter) kísérheti. A zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt országszerte elsőfokú figyelmeztetés érvényes kedden.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán okoz változékony időjárást és kellemetlen tüneteket. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás csökken.