Ónos esőre, majd ködre, viharos szélre és zivatarra figyelmeztetnek

2023. december. 01 11:18

Változatosan alakul a következő két nap időjárása hazánkban. Ónos esőre, zivatarra, ködre, viharos szélre és nagy mennyiségű csapadékra is figyelmeztetés érvényes.

Pénteken a késő délutáni, esti órákig az ország északi felében nagy területen 20, helyenként akár 30 millimétert meghaladó mennyiségű eső eshet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki jelentős eső miatt Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére pénteken. Az északkeleti határ közelében valamint a nyugati határ térségében előfordulhat átmeneti gyenge ónos eső, fagyott eső, amelyet az Északi-középhegység térségében időnként havazás válthatja fel. Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes ónos eső veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombatra virradóan délnyugaton tartós, sűrű köd képződhet, amely szombat délelőtt még ronthatja a látási viszonyokat. Napközben a megerősödő északnyugati szél hatására azonban fokozatosan feloszlik, megszűnik a köd.

Rossz látási viszonyok miatt Somogy, Tolna és Baranya megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes szombaton.

Szombaton északnyugat felől csapadékzóna éri el hazánkat, amelyből délelőtt északnyugaton a kezdeti vegyes halmazállapotú csapadékot (eső, fagyott eső, ónos eső) havazás váltja, amelyből általában lepel-2, 3 centiméter hóréteg gyarapodás várható (a hegyekben ennél több is hullhat (akár 5 centiméter). A csapadékzóna napközben egyre keletebbre terjed át, ez zömmel esőnek ígérkezik, de a Pécs-Miskolc vonaltól északra átmenetileg havas eső, ónos eső, fagyott eső is előfordulhat.

Ónos eső veszélye miatt Komárom-Esztergom és Veszprém megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Az ország délkeleti, déli területén a hidegfront előterében és mentén zivatarok kialakulásához is kedvezőek lesznek a feltételek. A zivatarokat hódara, apró szemű jég és viharos széllökések (70-80 km/óra) kísérhetik. 

Szombaton Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Békés megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt.

Az északnyugatira forduló szél a késő délutáni, esti időszakban viharossá fokozódik, északnyugaton helyenként meghaladhatja a széllökések erőssége a 70-75 km/órát. Az erős, viharos szél arrafelé a friss havat is hordhatja. Viharos széllökések miatt Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes szombaton.

Az érkező hideg levegő hatására az addig lehullott csapadék lefagyhat.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Holnap egy mediterrán ciklon érkezik, mely előtt melegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Ennek hatásásra kialakulhat fejfájás, ingerlékenység, alvászavar, vagy bármilyen gyulladás.

A légnyomás csökken.