Ónos eső veszélyére, sűrű ködre és hófúvásra figyelmeztetnek

2023. december. 09 11:04

Ma mindössze északnyugaton, holnap már nagy területen várható ónos eső. A Dunántúl déli felén vasárnap a másodfokot is eléri a figyelmeztetés szintje.

Az ország keleti, délkeleti felén a köd, zúzmarás köd ma napközben ritkul, fokozatosan feloszlik. A tartósan rétegfelhős helyeken hószállingózás, esetleg ónos szitálás is kialakulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki tartós, sűrű köd miatt Békés és Csongrád-Csanád megyére, szombatra vonatkozóan.

Kora délutánig a Dunántúl nyugati kétharmad részén gyenge havazásból lepel – 1 centiméter körüli friss hóréteg képződhet.

A nyugati határszél közelében késő délelőttig gyenge ónos eső is előfordulhat.

Ónos eső veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Győr-Moson-Sopron megyében szombaton.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Ónos eső az előttünk álló éjszaka második felétől a vasárnap késő délelőtti órákig a Dunántúlon egyre többfelé várható, esetleg a Dél-Alföld egyes részein is előfordulhat. Kiemelten a Dunántúl déli felén akár 1 millimétert meghaladó mennyiségű ónos eső hullhat.

Hazánk északkeleti harmadát leszámítva legalább elsőfokú figyelmeztetés van érvényben ónos eső veszélye miatt vasárnap. Másodfokú figyelmeztetés érvényes ónos eső veszélye miatt Baranya, Somogy és Zala megyében holnap.  

Ezzel egyidőben az ország északi felén, illetve a Duna vonalától keletre eső területeken havazás kezdődik, amely napközben egyre inkább az Északi-középhegység térségére korlátozódik. A frissen lehulló hó vastagsága nagy területen elérheti a lepel-3 centimétert, de kisebb körzetekben, illetve a hegyekben ennél több (5 centimétert meghaladó mennyiség) is lehet.

A Dunántúli-középhegység magasabb részein az erős szél gyenge hófúvást okozhat.

Hófúvás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Komárom-Esztergom és Veszprém megyére, vasárnapra vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás