Jelentős esőre, ónos esőre és viharos széllökésekre figyelmeztetnek

2024. január. 06 11:42

Változatos időjárással telik a hétvége. Ma északnyugaton jelentős eső eshet, holnap nagy területen léphetnek fel viharos széllökések, a Dunántúlon ónos eső is lehet.

Vasárnap reggelig az északnyugati országrészben a lehulló csapadék mennyisége elérheti a 15-25 millimétert.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. elsőfokú figyelmeztetést adott ki jelentős eső miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyére, a szombati napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap viharos széllel tér vissza a tél.

A Dunántúlon – az Alpokalja és a Dunántúl keleti részének kivételével – késő estig átmenetileg előfordulhat 0,1-0,5 milliméter ónos eső, de a Bakony magasabb részein tartósabb, 1 millimétert meghaladó mennyiség is lehet.

Ónos eső veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes a teljes Dunántúlon, másodfokú figyelmeztetést pedig Veszprém megyére adtak ki, vasárnapra vonatkozóan.

A vasárnap hajnali óráktól kezdődően, nyugat, északnyugat felől terjeszkedve a Dunántúlon az esőt, ónos esőt egyre nagyobb területen váltja fel gyengülő havazás. A késő esti órákban helyenként a Duna-Tisza közén is előfordulhat kisebb havazás. A lehulló hó mennyisége dél, délnyugat felé haladva növekszik, a vastagsága vasárnap éjfélig jellemzően lepel és 3 centiméter között valószínű, de délnyugaton helyenként a 3-5 centimétert is elérheti. A korábban lehullott csapadék is fokozatosan lefagy.

A viharossá fokozódó szél néhol hordhatja a havat. 

A Dunántúl északnyugati részén, illetve a Balaton környezetében a legerősebb széllökések a délelőttől kezdődően, estétől az ország északkeleti részén is elérhetik a 70-80 km/órát észak, északnyugati irányból, de a Bakonyban ennél nagyobb (80-90 km/óra) is lehet.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes viharos széllökések miatt vasárnap Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Csűrötökön érkezik a következő ciklon. Addig frontmentes időre van kilátás.

A légnyomás csökken.