Országszerte hőségre és zivatarokra figyelmeztetnek

2019. június. 27 7:29

A mai napon tetőzik a hőség, helyenként akár 37 fokot is mutathat a hőmérő. A délutáni órákban hidegfront érkezik, mely főként keleten heves zivatarok kialakulásához vezethet.

Az északkeleti tájak kivételével ma várhatóan 25-27 fok felett alakul a napi középhőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat két északi megye kivételével a teljes országra másodfokú, Nógrád és Heves megyére pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre vonatkozóan a hőség miatt.

Csütörtök délutántól egy hidegfront hatására elsősorban az északkeleti, keleti megyékben, illetve a Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon alakulhatnak ki intenzív zivatarok, amelyek környezetében viharos (65-90 km/óra) széllökés, jégeső (2 centiméternél kisebb átmérő) és lokálisan felhőszakadás (10-20, keleten akár 30 millimétert meghaladó csapadék) előfordulhat. Keleten heves zivatarra is van esély, amelyekhez kisebb területen 90-100 km/óra feletti széllökés, valamint nagy méretű jég (2 centiméter átmérőt meghaladó) is társulhat.

Zivatarok kialakulása miatt másodfokú riasztás érvényes Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nagy részén. Itt hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

Elsőfokú riasztás érvényes zivatarok miatt Budapesten, valamint Pest, Vas, Zala, Heves, Nógrád és Hajdú-Bihar megyékben, emellett Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes járásaiban. Ezeken a területeken az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok kialakulásának lehetősége miatt Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyék további részein.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.