Halong a 2019-es trópusi vihar szezon legerősebb tájfunjává fejlődött

2019. november. 07 9:58

Az idei trópusi ciklon szezon átlagon felül teljesít, már ami a legerősebb fokozatba sorolt, intenzív hurrikánokat, tájfunokat illeti.

A Halong névre keresztelt tájfun a szerdai nap folyamán tovább erősödött, a legerősebb szelek meghaladták benne a 300 km/órás sebességet, középpontjában a légnyomás egészen 894 hPa-ig csökkent. Ez már meghaladja a korábban Amerikában pusztító Dorian hurrikán szélerejét. A Halong tájfun környezetében a tenger felszínének a hőmérséklete eléri a 29 fokot, amely nagyon kedvező a forgószél számára, hogy további energiát merítsen a meleg tengerből. A tájfun a következő napokban észak, majd északkelet felé vonul tovább (alábbi térkép), miközben áthelyeződése egyre inkább gyorsul. A hidegebb tenger fölé érve fokozatosan gyengül az örvénylése.

Halong az idei 7. szupertájfun a Csendes-óceán nyugati medencéjében, valamint a 3. a legerősebb, 5-ös fokozatba sorolt tájfunok között. A másik két 5-ös kategóriába sorolt szupertájfun Wutip és Hagibis volt a 2019-es szezonban.

Az alábbiakban néhány látványos műholdkép látható az idei legerősebb tájfunról.

Egy közeli kép a tájfun szeméről:

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás