Nagy esőre, viharos szélre figyelmeztetnek

2019. december. 22 10:28

Mediterrán ciklon okoz egyre nagyobb területen esőzést a hét utolsó napján is. Az ország döntő részén várható kisebb-nagyobb mennyiség, sok helyen azonban jelentős, akár 30 milliméter is lehullhat.

Ma délnyugat felől intenzív csapadék kezdődik az országban, nagy mennyiségű esővel. Nagyobb bizonytalanság mellett egy délnyugati-északkeleti tengely mentén (a jelenlegi legfrissebb számítások szerint) hozzávetőleg a Zala, Komárom megyét összekötő sávban a 24 órás csapadékösszeg 20-30 milliméter körül alakulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a várhatóan nagy mennyiségű eső miatt a fővárosra, valamint Pest, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Zala és Somogy megyékre, vasárnapra vonatkozóan.

Vasárnap késő délutántól, estétől – nagyobb bizonytalanság mellett – a Dunántúlon viharos (60-75 km/óra) széllökés előfordulhat. Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna és Baranya megyékben elsőfokú figyelmeztetés érvényes vasárnap a viharos erősségű széllökések miatt.

Hétfőn kezdetben északkeleten, majd az Alföldön és délkeleten várható kiadós eső. Ebből északkeleten lehet nagyobb mennyiségre (20-30 milliméter között) számítani. Elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a hétfői napra vonatkozóan Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre.

Hétfőn a hajnali óráktól főként a Dunántúlon és az ország középső részén nagy területen válik viharossá az északnyugati szél. A széllökések erőssége síkvidéken ~70-75 km/óra, a magasabb területeken, hegyvidéken 80-85 km/óra is lehet. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn, viharos erősségű széllökések miatt Budapesten, valamint Pest, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Somogy, Tolna, Bács-Kiskun és Baranya megyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.