Ónos esőre, sűrű ködre érvényes riasztás, figyelmeztetés

2019. december. 12 9:17

Ma a középső országrészben tartós, sűrű köd, Nógrád megyében ónos eső nehezíti a közlekedést.

Először a középső országrész területén alakult ki eső, a hegyvidéki területeken, illetve a Börzsönyben havas eső, hó is előfordul. A reggeli órákban az Északi-középhegység nyugati felében átmeneti ónos eső is várható. Később a csapadék a nyugati országrészben is megjelenik, ahol zömében hóra, havas esőre lehet számítani. Keletebbre haladva egyre inkább a havas eső, majd az eső lesz a jellemző halmazállapot. Elsősorban a nyugati országrészben lehet síkvidéken megmaradó hóra számítani (lepel – 1, 2 centiméter), a Bakonyban ennél nagyobb mennyiség is hullhat.

Este újabb hullámban érkezik a csapadék dél felől, amelynek halmazállapota keleten eső, középen eső, havas eső, a Dunától nyugatabbra pedig havas eső, hó egyaránt előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki ónos eső veszélye miatt Nógrád megye Balassagyarmati, Bátonyterenyei, Pásztói, Rétsági, Salgótarjáni és Szécsényi járásaira, csütörtökre vonatkozóan. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes tartós, sűrű köd miatt a középső országrészben: a fővárosban, valamint Pest, Fejér, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya megyékben.

Péntekre virradóan délnyugaton ónos eső sem kizárt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki ónos eső veszélye miatt Baranya megyére, péntekre vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.