Havazásra, ónos esőre, viharos szélre és zivatarok veszélyére figyelmeztetnek

2023. december. 02 10:47

Hidegfront halad át hazánk felett, amely ezúttal az időjárási veszélyek nagyon széles palettáját vonultatja fel az ország különböző területein.

Szombaton a Dunántúlon a kezdeti vegyes halmazállapotú csapadékot (eső, havas eső, néhol átmeneti ónos eső) havazás váltja, a lehulló tapadó hó mennyisége síkvidéken helyenként meghaladhatja az 5 centimétert (a nyugati, északnyugati határ felé növekvő mennyiséggel), a magasabban fekvő területeken akár 5-10 centimétert meghaladó tapadó hó is hullhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki jelentős mennyiségű havazás miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyére, ónos esőre pedig Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyére a szombati napra vonatkozóan. 

A csapadékzóna napközben egyre keletebbre terjed át, ott zömmel esőnek ígérkezik, majd estére az ország döntő részén megszűnik a csapadék. Az érkező hideg levegő hatására az addig lehullott csapadék lefagyhat. 

 Az északnyugatira forduló szél a késő délutáni, esti időszakban viharossá fokozódik, északnyugaton a legerősebb széllökések helyenként meghaladhatják a 70-75 km/órát, de a magasabb hegyeken ennél erősebb lökések is előfordulhatnak, emiatt Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Az erős, viharos szél a délutáni, késő délutáni óráktól szombaton az Alpokalján és a Bakony térségében gyenge hófúvást okozhat, ezért Veszprém és Komárom-Esztergom megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Az ország déli, délkeleti területén egy-egy zivatar nem kizárt. A zivatart hódara, apró szemű jég és viharos széllökés (60-75 km/ó) kísérhetik. Szombaton Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Békés megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt.

A nagy területen képződött köd ma napközben fokozatosan feloszlik, de Fejér, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyében még figyelmeztetés érvényes a rossz látási viszonyok miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap a Bakony térségében gyenge hófúvás továbbra is előfordulhat, emiatt Veszprém megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Vasárnap az ország északkeleti harmadában egy összeáramlási zóna mentén szórványosan hózáporok alakulhatnak ki, melyekből lepel-3 centiméter, lokálisan ennél több hó is összegyűlhet.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán okoz változékony időjárást és kellemetlen tüneteket. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás csökken.