Nagy területen ónos eső veszélyére és viharos szélre figyelmeztetnek

2024. január. 07 12:07

Mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat. A következő órákban jelentős lehűlésre kell készülni, az eső ónos esőre, majd hóra válthat. Szeles idő kíséri a változást.

Napközben a Dunántúl több pontján is előfordulhat átmeneti ónos eső (gyenge havas esőbe, havazásba váltás előtt). Estétől az északkeleti országrészben is megjelenhet gyenge ónos csapadék. Mennyisége jellemzően néhány tized milliméternek ígérkezik.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. ónos eső veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki Vas megye kivételével a teljes Dunántúlra vasárnap.

Ma nyugat, északnyugat felől terjeszkedve a Dunántúlon az esőt (illetve az átmeneti ónos esőt) egyre nagyobb területen váltja fel hószállingózás, átmeneti, gyengülő havazás. A halmazállapot-váltást követően a legtöbb helyen gyorsan szűnik a csapadék.

Vasárnap egyre nagyobb területen lefagyhat a korábban lehullott csapadék.

Ma és hétfőn is főleg a Dunántúl nyugati és középső részén, illetve az ország északkeleti részén nagy területen viharossá fokozódik az északi szél. A legerősebb lökések általában 60-80 km/óra között várhatóak, de a magasabban fekvő részeken és a Balaton térségében ezt meghaladóak (80-100 km/óra) is előfordulhatnak.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes vasárnap viharos széllökések miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn már inkább csak a Duna vonalának térségében és délen fordulhat elő hószállingózás, kisebb havazás. A lehulló hó mennyisége várhatóan dél, délnyugat felé haladva növekszik, vastagsága vasárnap éjfélig jellemzően lepel és 2 centiméter között valószínű, de délnyugaton, kiemelten a Dráva mentén a hétfő déli órákig helyenként akár a 3-5 centimétert is elérheti.

A viharossá fokozódó szél néhol hordhatja a havat.

Viharos széllökések miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére hétfőn.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Csűrötökön érkezik a következő ciklon. Addig frontmentes időre van kilátás.

A légnyomás csökken.