Több megyében hózivatarokra figyelmeztetnek

2021. április. 07 11:12

Mozgalmassá válik az időjárás a késő délelőtti óráktól kezdődően. Hózáporok alakulnak ki, az intenzívebb gócokat délután az északkeleti megyékben és a Dunántúlon zivatartevékenység is kísérheti.

Ma a késő délelőtti, déli óráktól hózáporok, hódara-, jégdarazáporok, záporok alakulnak ki elszórt jelleggel az országban, amelyek a késő esti órákban lecsengenek. Intenzívebb hózáporok esetleg átmeneti vékony (általában lepel és 2 centiméter közötti, de lokálisan akár ennél vastagabb) hóréteget is képezhetnek. Délután a záporos csapadékgócokat nagyobb eséllyel az északkeleti megyékben és a Dunántúlon zivatartevékenység is kísérheti. Az északnyugati szélhez főleg a Kisalföldön, valamint záporos csapadékgócokhoz viharos (hozzávetőleg 60-65 km/óra) széllökés is társulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala, Somogy, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékre, a szerdai napra vonatkozóan.

Csütörtökön a délutáni órákban elsősorban a Tiszántúlon és az északkeleti országrészben a hózáporokat, hódara-, jégdarazáporokat, záporokat zivatartevékenység is kísérheti. Környezetükben viharossá (60-70 km/óra) fokozódhat a szél. Az intenzívebb hózáporokból esetleg átmeneti vékony hóréteg (általában lepel és 2 centiméter közötti, de lokálisan akár ennél vastagabb) is kialakulhat.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar miatt csütörtökön Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyékben.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Hullámzó frontálzóna okoz kellemetlen tüneteket a hidegfrontra érzékenyeknél. A markáns lehűlés megviseli az ízületeket és az érzékeny szervezetet. Migrénes fejfájás kialakulhat. Fáradékonyság, koncentrációs nehézségek is tapasztalhatók.

A légnyomás jelentősen emelkedik.